tvkalamata.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένθετο Οικονομία: Ομαλή προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία βλέπει το ΔΝΤ

Κοινοποίηση

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα. Το Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεση του προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία μία ομαλή προσγείωση, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά με την οικονομική δραστηριότητα να αντέχει.  Ωστόσο προειδοποιεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλός και μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις στο μέλλον.

Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 3,1%, όσο και πέρυσι. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρά φέτος στο 0,9% από το 0,5% που εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2023. Για τις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ για φέτος (2,1%), χαμηλότερη από το 2,5% του 2023.  Επιβράδυνση προβλέπει το Ταμείο και για την κινεζική οικονομία, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6% έναντι 5,2% πέρυσι.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΝΤ ΓΙΑ ΑΕΠ

                                                            2023    2024   

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:                  3,1%    3,1%   

ΕΥΡΩΖΩΝΗ:                                         0,5%    0,9%   

ΗΠΑ:                                                    2,5%    2,1%

ΚΙΝΑ:                                                   5,2%    4,6%

ΠΗΓΗ: ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ταμείου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2000 με 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, παραμένουν καθώς το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν θα είναι εύκολο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφύγουν και τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγούσε σε αναθέρμανση του πληθωρισμού και μία διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, κάτι που θα υπονόμευε την ανάπτυξη και θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο.

Εκρηκτική ζήτηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων, εκφράστηκε για το νέο δεκαετές ομόλογο μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 που έχει ορίσει ως φετινό στόχο. Περισσότεροι από 290 μεγάλοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 1ο ελληνικό ομόλογο της χρονιάς Για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά κάνει λόγο μεταξύ άλλων το Bloomberg.

Στην υπογραφή υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη διάθεση σταθερών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, που ισχύει μέχρι σήμερα, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η τιμή του ρεύματος αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο τον Φεβρουάριο, καθώς η τιμή χονδρικής έπεσε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

ΜΠΛΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Σταθερή χρέωση από 6 -12 μήνες

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ: 93€/ MWh

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: 102€/MWh

ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Τιμή κιλοβατώρας Φεβρουαρίου:

Από 11,9 λεπτά έως 22 λεπτά (χωρίς έκπτωση συνέπειας)

Συγχώνευση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Ηλεκτρονικά θα γίνεται η έκδοση της “οικονομικής ενημερότητας” 

Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα διερευνήθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Τα φώτα φέτος πέφτουν στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις καθώς η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ν.Υόρκη: Χατζηδάκης -Σταϊκούρας στο συνέδριο Capital Link

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας μαθητές και μαθήτριες από σχολείο της Αθήνας ενημερώθηκαν για την κομποστοποίηση

Χρηματιστήριο – ΗΠΑ: Κλείσιμο με άνοδο