tvkalamata.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ενας Ασφαλής Οδηγός για την Κατανάλωση Τροφίμων κατά τη Διάρκεια του Πάσχα από τον ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση

Κατευθυντήριες γραμμές για ασφαλή χειρισμό τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό μας τραπέζι, είναι σημαντικό να τηρούμε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας κατά τον χειρισμό τροφίμων. Η σωστή προετοιμασία δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και υγείας, ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα όπως το αιγοπρόβειο κρέας και τα αυγά, τα οποία καταναλώνονται αυτές τις μέρες σε μεγάλες ποσότητες. Ακολουθούν σημαντικές οδηγίες που πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

Καθήκοντα κατά την προετοιμασία αυγών

Τα αυγά είναι μια από τις πιο παραδοσιακές τροφές του Πάσχα. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα αυγά σε ασφαλείς συνθήκες θερμοκρασίας:

  • Μην αφήνετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες. Αποθηκεύστε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η χειροποίητη μαγιονέζα, καθώς και ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Εάν έχετε βάψει αυγά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιήσατε βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Τα βαμμένα αυγά επίσης χρειάζονται ψυγείο.

Οδηγίες για το αιγοπρόβειο κρέας

Το κρέας είναι ένα βασικό συστατικό των πασχαλινών γευμάτων και η ασφάλεια του χειρισμού του είναι απαραίτητη:

  • Ακολουθήστε σωστές διαδικασίες απόψυξης: η απόψυξη στο ψυγείο διαρκεί περίπου 24 ώρες για μικρά κομμάτια, ενώ μεγαλύτερα κομμάτια, περίπου 4,5 κιλών, απαιτούν αρκετές ημέρες για να αποψυχθούν πλήρως.
  • Μην αποψύχετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιήστε το ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό για την απόψυξη. Αφού αποψυχθεί, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες για μπριζόλες ή παϊδάκια, και 1 έως 2 ημέρες για κιμά.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας χωριστά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση.
  • Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε, απορρίπτοντας μαρινάδες που δε θα χρησιμοποιήσετε.
  • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Η εσωτερική του θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει 63°C, και να παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 3 λεπτά πριν από την κατανάλωση.
  • Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες.

Κατανάλωση έτοιμου φαγητού

Αν επιλέξετε να παραγγείλετε αιγοπρόβειο κρέας μέσω take away ή delivery, είναι σημαντικό να ελέγξετε την θερμοκρασία πριν την κατανάλωση:

  • Διασφαλίστε ότι το φαγητό είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το εντός 2 ωρών1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32°C).
  • Εάν δεν καταναλωθεί αμέσως, διατηρήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤ 4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, είτε κρύο είτε ζεσταμένο στους 74°C.

Σημαντικές πρακτικές υγιεινής

Η υγιεινή είναι καθοριστικής σημασίας κατά την προετοιμασία των τροφίμων:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων, ώστε να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις.
  • Επιλέξτε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδίως για το κοτόπουλο και τα λαχανικά.

Ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ασφαλή και ευχάριστη πασχαλινή γιορτή, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα μας φαγητά με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δραματική πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

ΠΑΣΟΚ: Οι Δημιουργοί της Ομάδας Αλήθειας Αποκαλύπτονται και Απαντούν σε Κατηγορίες Διαφθοράς

Οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στους λαούς της ΕΕ και η θέση του ελληνικού λαού σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα