tvkalamata.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Διεθνής Κοινότητα υπό την Απειλή της Στρατιωτικής Κυριαρχίας: Κάλεσμα για Ειρήνη από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

Κοινοποίηση

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Καταγγέλλει την Κατάσταση Παγκοσμίως

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε την ανησυχία του για έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τις συγκρούσεις και τη βία, σημειώνοντας ότι «έχει τυφλωθεί» από το κυνήγι της στρατιωτικής κυριαρχίας. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου επικρίθηκε η “χρόνια” αποτυχία του οργάνου αυτού να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Από το Σουδάν μέχρι την Ουκρανία, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Αϊτή, η βία έχει καταστεί ο δείκτης της εποχής μας», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος τόνισε τη σημασία των πολέμων που μαίνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Κάθε μία από τις 120 συγκρούσεις που παρακολουθεί η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προκαλείται από ένα κοινό αποτρόπαιο φαινόμενο: την αντίληψη ότι η ειρηνική συνύπαρξη ανήκει στους αδύναμους. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η <διαπραγμάτευση> δεν είναι η λύση, αλλά η χρήση του βίας για την καταστροφή του εχθρού, κυριαρχεί σε πολλές περιπτώσεις.

«Αυτή η ιδέα, ότι μόνο μία στρατιωτική νίκη είναι αποδεκτή, έχει οδηγήσει στο να παραμερίζονται τα πρότυπα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τα οποία άλλοτε τηρούνταν ή, τουλάχιστον, διακηρύσσονταν», πρόσθεσε ο Γκράντι, αναφέροντας τις κρίσιμες καταστάσεις στο Σουδάν και την Ουκρανία ως παραδείγματα.

«Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι καινούργια για εσάς, μέλη του Συμβουλίου — και αυτό από μόνο του ισοδυναμεί με κατηγορία — αλλά είναι η αλήθεια του κόσμου μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ευθύνη του Συμβουλίου για τη διατήρηση της ειρήνης.

Η διατήρηση της ειρήνης παραμένει η πρωταρχική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως είπε ο Γκράντι, το όργανο αυτό δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, κάλεσε το Συμβούλιο να μην υποκύψει στην αποτυχία της διπλωματίας, εκπροσωπώντας τους 123 εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες που απεγνωσμένα περιμένουν στήριξη.

Ο Γκράντι επεσήμανε επίσης τη «κρίσιμη κατάσταση» της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, σημειώνοντας ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν δραστικά τη διεθνή βοήθεια έχει επικίνδυνες συνέπειες. «Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα και στις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά αυτό δεν πρέπει να έρχεται σε βάρος της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε.

«Η βοήθεια συμβάλλει στη σταθερότητα και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς για ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ήδη μοιραίες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Σημαίνει εγκατάλειψη των εκτοπισμένων και υπονόμευση της ίδιας της σταθερότητας των χωρών υποδοχής», προειδοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καλαμάτα: Έκθεση της Συλλογής Αβέρωφ στο Μέγαρο Χορού

admin

Ανησυχίες του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία μετά την κράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου και τις εκτεταμένες συλλήψεις διαδηλωτών

Μετεωρολογικές Παρατηρήσεις: Ισχυροί Νοτιάδες και Σκόνη με Τοπικές Βροχές – Πρόγνωση από τον Π. Γιαννόπουλο